Øysteins historie (del 1)

Bilde av Øystein
Foto av Silje Karlsrud, hjerteligfoto.no

Jeg heter Øystein Tandberg (f.1985), er gift og har tre barn. Etter at jeg ble pappa i 2016 fikk jeg interesse for slektsforskning. I 2020, da jeg tok en MyHeritage DNA-test, oppdaget jeg at jeg var donorunnfanget. DNA-testen tok jeg fordi jeg antok en tippoldemor på morssiden var skogfinsk. Jeg var nysgjerrig på om det ville slå ut på beregnet etnisitet.

Jeg heter Øystein Tandberg (f.1985), er gift og har tre barn. Etter at jeg ble pappa i 2016 fikk jeg interesse for slektsforskning. I 2020, da jeg tok en MyHeritage DNA-test, oppdaget jeg at jeg var donorunnfanget. DNA-testen tok jeg fordi jeg antok en tippoldemor på morssiden var skogfinsk. Jeg var nysgjerrig på om det ville slå ut på beregnet etnisitet.

Bilde av Øystein
Foto av Silje Karlsrud, hjerteligfoto.no

På ettermiddagen, 30. mars 2020, får jeg et varsel på telefonen. Jeg sitter ved spisebordet, barna mine spiser kveldsmat. Jeg tenker jeg skal sjekke telefonen når barna er ferdig med maten og vi har ryddet bordet. Jeg har noen minutter ledig mens Barne-TV går i bakgrunnen. Jeg sjekker telefonen. MyHeritage DNA-resultater for Øystein Tandberg er ferdig: Kjære Øystein, Vi har gleden av å fortelle deg at resultatene for kit nummer XX-XXXXX er klare. Jeg klikker på lenken…

Jeg får raskt konstatert at jeg har finske aner. Ikke så mye, 4,9%. Jeg scroller nedover og oppdager at MyHeritage kobler DNA-treff fra andre brukere etter estimert slektskap. Treffene er sortert i tre kategorier, Nærmeste familie, storfamilie og fjerne slektninger. Jeg sperrer øynene opp når jeg ser jeg har 10 treff på nærmeste familie. Har jeg så mange i nærmeste familie som har sendt DNA til MyHeritage? Jeg klikker inn for å se hva MyHeritage definerer som nærmeste familie. Jeg ser på det øverste treffet: XX. Alder 31-40. Fra: Norge. Estimert slektskap Søster, halvsøster. Delt DNA: 32,3%. Men jeg har jo ingen søster?!? Jeg scroller videre og oppdager til sammen 10 ulike DNA-treff i samme aldersgruppe, alle fra Norge og alle kategorisert som halvsøsken. Jeg hører Fantorangen sier god natt i bakgrunnen og legger telefonen forfjamset tilbake i lomma. Hva var det jeg så nå? Hva er det jeg har funnet ut? Kan det ha skjedd en feil? Jeg kjenner jo ikke igjen noen av navnene. Hvordan kan jeg ha 10 ukjente halvsøsken uten å vite om det? Kan prøven min ha blitt forvekslet med en annens? Er det ikke i så fall et sammentreff at alle DNA-treffene er norske og i samme aldersgruppe? MyHeritage har jo brukere i alle aldre fra hele verden. Jeg får undersøke nærmere når barna er i seng.

Straks etter barna er lagt, tar jeg opp telefonen og klikker inn på neste kategori, storfamilie. Her oppdager jeg flere treff på min mors side av slekten, men ingen treff på min fars. Jeg tenker at siden jeg har treff på min mors side av slekten, kan det jo ikke ha skjedd en forveksling. Men hvorfor finner jeg ingen spor etter farssiden? Jeg klikker og scroller videre gjennom flere titalls fjerne slektninger uten å klare å koble noen mot min fars side av slektstreet.

Kona mi lurer på hvorfor jeg er så lost. Jeg forteller jeg har fått svar fra MyHeritage, at jeg har litt finske aner, men at det var noe merkelig. Vi ser på det sammen. Pappa er jo åpenbart ikke pappa. Kona har faktisk kommentert det noen ganger, at jeg er ulik pappa. Og jeg har alltid følt meg litt annerledes og vi er ulike. Men hvordan kan jeg ha 10 ukjente halvsøsken? Alle med ulikt etternavn. Jeg må være donorbarn! Er det ikke donorbarn det heter? Hvis pappa ikke kunne få barn og de fikk hjelp på sykehuset? Jeg vet jo at det tok lang tid før de fikk barn. Men ble det født donorbarn på 80-tallet? Google, hjelp meg!

Google ga meg svar. På 80-tallet kunne ektepar hvor mannen var infertil, få hjelp til å få barn med anonym sæddonasjon. Selvfølgelig må det være det. Men hva gjør jeg nå? Jeg må jo få bekreftet dette her. Hvordan spør man om sånt? Det er jo helt sjukt at de har holdt dette hemmelig i 35 år! Kan jeg sende en melding til et av DNA-treffene mine? Vet de at vi er halvsøsken? Kanskje de vet om vi er donorunnfanget?

Jeg tar opp telefonen og ringer pappa. Jeg sier jeg har fått svar fra MyHeritage. De visste jeg hadde sendt inn spyttprøve. Jeg hadde spurt mamma og pappa om masse i forbindelse med slektsforskningen. Jeg sier at jeg har oppdaget noe rart, at jeg ikke kom til å bli sint, men er nødt til å spørre om noe rett ut: -Er jeg donorbarn?

Det blir først stille i andre enden, før han nølende sier at han må snakke med mamma. Jeg hører i bakgrunnen at samtalen er kort, at mamma blir lei seg og går. Pappa kommer tilbake på telefonen. Han bekrefter at jeg er donorunnfanget.

Etter samtalen startet den virkelige grublingen. Det føltes på en måte som en bit jeg har manglet i puslespillet mitt ble lagt på plass, samtidig som halve puslespillet ble revet bort.

Dagen etter plinger telefonen igjen. Jeg har fått en privat melding i MyHeritage-Appen:

Hei, Øystein. Du lurer sikkert på hvorfor vi deler så mye dna? Tenkte det var bedre å bare sende deg en mld her. 😊 Vi er en relativt stor gjeng nå på samme alder som har funnet ut vi er donorbarn. Dvs at vi deler samme biologiske far . Vet du dette fra før, vi vet at våre foreldre ble anbefalt å ikke fortelle barnet sitt om dette på denne tiden. Får vi lov å bli kjent med deg?